Gemeente Den Bosch – Groot Tuighuis

‘Help ons een historisch pand te transformeren en deze te voorzien van de modernste AV-middelen zonder het monumentale karakter te schaden en houd daarbij rekening met duurzaamheid.’

Klant

Gemeente Den Bosch

Uitdaging

Historisch pand met gebruiksvriendelijke AV

Bijzonderheden

Duurzaam inrichten met hergebruik van AV-middelen

De uitdaging

Een bijzondere opdracht met unieke uitdagingen. Het was belangrijk dat de oorspronkelijke constructie ongewijzigd bleef. Ook moesten oude muren en plafonds tijdens het proces onbeschadigd en esthetisch intact blijven. Dat maakte het aanleggen van kabels soms een puzzel en het installeren van alle audiovisuele faciliteiten meer dan bijzonder. 

Onze oplossing

Duurzaam inrichten

In 2022 al benaderde de gemeente Den Bosch ons met een specifiek verzoek: hoe kunnen we een monumentaal pand duurzaam inrichten door gebruik te maken van bestaande AV-middelen? De projector uit de raadszaal moest een nieuwe bestemming krijgen in het ‘Schip’, de grote centrale ruimte, van het Groot Tuighuis. Later kwam ook de vraag om het Koor en vier spreekkamers opnieuw van AV te voorzien. De overige AV-installaties in deze ruimtes waren verouderd: ze waren omslachtig in gebruik, storingsgevoelig en voor een leek niet goed te bedienen. Voor de nieuwe AV-installatie was gebruiksvriendelijkheid een essentiële eis. 

Complex project

Voor zo’n complex project moet je als AV-leverancier vanaf het begin betrokken zijn bij de planning. Gelukkig verliep de samenwerking met de gemeente en met alle betrokken partijen uitstekend. We konden daardoor optimaal ons werk doen. 

“De specialisten van Fidato onderscheiden zich door hun veelzijdige expertise en het vermogen om voor elke gebruikersruimte in ons monumentale pand – inclusief het Schip, een ruimte die we gebruiken voor grote evenementen – de juiste AV-oplossingen te vinden. Hun aanpak is persoonlijk en klantgericht en ze waren in staat om alles naar onze wens in te richten binnen ons budget en onze deadlines. Dat heeft dit project tot een groot succes gemaakt. We zijn bijzonder tevreden over hoe ze rekening hebben gehouden met de unieke eisen van ons pand en met de optimaal afgestemde AV-middelen die onze evenementen naar een hoger niveau tillen.” 

Marleen Fokkema van gemeente Den Bosch  

Groot team en intensieve samenwerking

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen werkten we met een vrij groot team van meerdere technici, een programmeur, een werkvoorbereider en een projectleider. Die coördineerde intensief met de installateur en de aannemer, zodat we als AV-specialist op precies het juiste moment mee konden in het ‘afbouwtreintje’, zoals dat in het jargon heet. Na de oplevering kwamen we natuurlijk nog een keer langs om het geluid helemaal perfect in te regelen.

Aandacht voor akoestiek en lange afstanden    

Het Schip, een centrale ruimte met veel harde materialen, vroeg speciale aandacht voor de akoestiek. Daarom maakten we gebruik van een digitale soundprocessor en stuurden we alle luidsprekers afzonderlijk aan om het geluid zo te kunnen timen dat er nergens een waarneembare echo is. Daarnaast gebruikten we JBL beam forming luidsprekers met een gerichte geluidsprojectie. 

In het Schip en het Koor, de grotere zalen, gebruikten we hoogwaardige transmissie en verdeling om video en audio met perfecte kwaliteit over grotere afstanden te kunnen sturen. De bediening van alle systemen maakten we gebruikersvriendelijk, door gebruik te maken van een Biamp|Neets besturingssysteem. 

 

Multifunctioneel presenteren

Conform de vraag, en in lijn met ons streven naar een circulaire economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen, hergebruikten we de projector uit de raadszaal. Na een onderhoudsbeurt bleek deze nog uitstekend inzetbaar in het Schip. Het resultaat is indrukwekkend, met een uitrolbaar projectiedoek van bijna 5×3 meter én de beamer aan een pendel van maar liefst 5 meter voor presentaties in de hal. 

Verder hebben we op verzoek, in een authentieke kast, een 75 inch touch display geïntegreerd waarop (interactief) gepresenteerd kan worden. Tevens hebben we 2 trolleys geleverd met ieder een presentatiedisplay. Indien wenselijk kunnen deze zelfs gebruikt worden als meekijkschermen tijdens grootschalige presentaties. Dankzij deze opzet is presenteren in allerlei opstellingen mogelijk afgestemd op de doelgroep. 

 

Narrowcasting

Omdat we ook alle narrowcasting doen voor de gemeente Den Bosch was het logisch om tevens het Tuighuis hiervan te voorzien: één in portretmodus bij de ontvangstbalie en één in landschapsmodus in de Erfgoedlounge. Beide schermen met ingebouwde players waarop M2cast software draait, wat het gebruik van losse players overbodig maakt en waarmee de klant in één portal (CMS) content kan plannen op de beeldschermen.  

Het beste van twee werelden 

Het Groot Tuighuis is bij dit project niet alleen in zijn volle glorie hersteld, maar het combineert nu ook duurzaamheid met de modernste audiovisuele middelen, die we hebben kunnen integreren zonder afbreuk te doen aan de historische uitstraling van het pand. 

Toegepaste oplossingen

Over Groot Tuighuis

Het Groot Tuighuis in Den Bosch is een kerk, een stal, een wapenarsenaal, een museum en een kantoor geweest. In 2023 onderging het monumentale pand met delen die dateren uit 1430, weer een belangrijke transformatie: de herbestemming tot Erfgoedcentrum van de gemeente Den Bosch.