Waterschap Vallei en Veluwe

Voor het pand van Waterschap Vallei en Veluwe hebben we ons gericht op het duurzaam/circulair audiovisueel inrichten van verschillende ruimtes, waaronder de Veluwezaal (raadszaal).

Klant

Waterschap Vallei en Veluwe

Uitdaging

Circulair inrichten diverse ruimten

Bijzonderheden

Veluwezaal

De uitdaging

Na een Europese aanbesteding voor audiovisuele faciliteiten, voor Waterschap Vallei en Veluwe, hebben we een intensief samenwerkingstraject doorlopen. Het duurzaam of ‘circulair’ inrichten van het pand was een speerpunt. Naast ‘circulair’ hebben we bij het ontwerp, de inrichting en installatie ook de begrippen ‘interactie’ en ‘participatie’ in ons achterhoofd gehouden. De Veluwezaal (raadszaal) stond centraal tijdens dit project. Deze ruimte was gedateerd qua technologie, niet gebruikersvriendelijk voor participanten (voor het geven van presentaties bijvoorbeeld) en werd om die reden niet optimaal benut.   

Onze oplossing

Circulair

Het project is met een hoge circulaire ambitie gerealiseerd door het optimaliseren van het gebruik, zodat de bestaande ruimte intensiever gebruikt kan worden en toegankelijker is gemaakt. Daarnaast zijn er zoveel mogelijk aanwezige middelen opnieuw ingezet en was het AV  aanbestedingsmodel ‘AV as a Service’ het uitgangspunt. In nauw overleg is met alle partijen een circulair traject doorlopen waarbij verbindingen van nieuwe en gebruikte materialen zodanig zijn ontworpen, dat ze effectief gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden en zoveel mogelijk gebruikte producten een tweede leven hebben gekregen.

De Veluwezaal

De wens van de opdrachtgever was om de gedateerde zaal te upgraden, flexibel en toegankelijk te maken. De zaal werd eerder gebruikt voor slechts enkele vergaderingen en moest dusdanig worden ingericht dat vergaderingen eenvoudig kunnen plaatsvinden, maar de Veluwezaal ook als flexruimte kan worden ingezet. De Veluwezaal is compleet gerestyled en audiovisueel van de nieuwste technieken voorzien door onze professionals. De raadszaal heeft een nieuwe inrichting gekregen, in samenwerking met Architectenlab uit Deventer, om de toegepaste audiovisuele technieken tot zijn recht te laten komen. Hierbij zijn zowel visuele als communicatieve technieken geïmplementeerd om de interactie tussen en participatie van de gebruikers te optimaliseren.

Overige toepassingen

Er zijn vier beeldschermen rondom de zaal geplaatst in combinatie met een centrale videowall met preview meekijkmonitor, volledig gebaseerd op 4k-resolutie. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een matrix schakeling op 4K distributie aan de hand van IP-streaming techniek. Hierdoor kan zonder afname van kwaliteit, snel en flexibel tussen alle schermen geschakeld worden en naar intranet worden gestreamd aan de hand van een toegepaste Creston-encoder/decoder. Tevens zijn er drie bewegende Avonic PTZ camera’s aan de wand gemonteerd waardoor men ook extern kan deelnemen en communiceren tijdens vergaderingen. Binnen de raadzaal is er gekozen voor draadloze BeyerDynamic microfoons in combinatie met plafondluidsprekers voor een optimale geluidsbeleving in de zaal. Ook is er aandacht besteed aan een passende muziekweergave, waarbij achtergrondmuziek vanuit een mediaplayer kan worden afgespeeld.

Waterschap Vallei en Veluwe over Fidato

”De samenwerking tussen Waterschap Vallei & Veluwe en Fidato verliep erg professioneel. Fidato heeft bewezen goed met meerdere partijen tegelijk te kunnen overleggen, afstemmen en samenwerken. De Veluwezaal is door aanpassingen meer flexibel inzetbaar gemaakt.
Elke nieuwe systeemconfiguratie van beeld en geluid kent eigen specifieke uitdagingen. Fidato heeft als een professioneel AV-bedrijf stap voor stap toegewerkt naar een systeem waarop vertrouwd kan worden. Fidato wordt als een professioneel AV-bedrijf beschouwd, waarmee prettig kan worden samengewerkt!” aldus G. Ten Cate van Waterschap Vallei en Veluwe.

Toegepaste oplossingen

Over Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe werkt aan het verduurzamen van de wereld van morgen. De organisatie werkt met ruim 500 medewerkers aan veilige dijken, gezuiverd afvalwater, schoon en voldoende water in sloten, beken en kanalen. De organisatie is actief voor 37 verschillende gemeentes, in de provincies Utrecht en Gelderland, met samengeteld 1,1 miljoen inwoners. Het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe ligt tussen de IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren.