ISE 2024; samenwerking, integratie en veiligheid

ISE is begonnen en het Fidato-team is binnen! Als je denkt dat je hier gaat lezen over álle innovaties van 1.300 exposanten op 82.000 vierkante meter beurshal… niet dus. Daarvoor is het te veel. Maar we pikken er een paar dingen tussenuit die ons opvielen. 

Dat begint al bij het binnenkomen. Want de hoofdingang van de 20e jubileumeditie van ISE, in het congrescentrum in Fira Barcelona Gran Via, is niet te missen. Je wordt daar namelijk begroet door het grootste LED-scherm van Europa. Eenmaal binnen is ISE ook indrukwekkend, want de beurs is dit jaar groter dan ooit. 

Samenwerken en integreren 

Wat overal opvalt, is dat geen enkele AV-oplossing meer op zichzelf lijkt te staan. Alle producenten zijn doordrongen van het belang van integratie. Het aanbod van Samsung is daar een goed voorbeeld van. Het bedrijf laat namelijk niet alleen nieuwe onderwijsschermen en transparante micro-LED-schermen zien, spectaculaire doorzichtige schermen die een upgrade zouden zijn voor iedere lobby of ontvangstruimte, maar integreert alle oplossingen ook via hun SmartThings-netwerk voor efficiënt ruimte- en energiebeheer. 

Dat niet alleen technische integratie, maar ook samenwerking essentieel is in de complexe AV-wereld laat Sennheiser zien. Zij exposeren op twee stands, samen met twintig bedrijven uit hun partnernetwerk. De ene stand concentreert zich op audio, van oorsprong de core business van Sennheiser. Op de Business Communication-stand zagen we mooie hard- en software voor hybride vergaderen. 

En ook Sennheiser heeft trouwens een oplossing voor integratie, TeamConnect geheten. Wat wij ons bij al die integratie-oplossingen natuurlijk wel afvragen is hoe het gaat als je in één bedrijf devices van meerdere producenten hebt? Hoe zorg je dat dat allemaal samenwerkt? Meestal is daar wat creativiteit voor nodig van een merkonafhankelijke aanbieder als Fidato. 

Efficiëntie, dankzij de cloud 

Wat software betreft gaat Jabra, een grote speler in hybride vergaderen, het verst. Hun cloudplatform ‘Jabra+ for Admins’ zal niet alleen beheer van hun hardware makkelijker maken, maar belooft ook het boeken van vergaderruimtes over de hele wereld mogelijk te maken. Ook verzamelt het platform data over gebruik van apparatuur en ruimtes, waardoor je als bedrijf efficiënter kunt omgaan met je ruimte, je energie en je AV-middelen. Het platform is nog in de laatste testfase, maar komt later dit jaar waarschijnlijk beschikbaar. 

Security, ook voor displays 

LG is natuurlijk ook van de partij hier en ook zij laten mooie nieuwe schermen, displays en onderwijsoplossingen zien, waaronder ook een transparant OLED-scherm. En, niet verbazend: LG heeft ook een eigen beheersysteem in de cloud. Maar wat opvalt bij LG is de aandacht voor security. Want ook display- en vergaderoplossingen staan bloot aan cyberaanvallen. Daarom komt LG met LG Shield, een beveiligingssysteem dat displays beschermt tegen misbruik door criminelen. 

Samenwerken, integreren en zorgen dat alles veilig blijft. Het past goed bij onze visie dat AV nooit op zichzelf staat en dat je altijd breder moet kijken dan ‘een camera installeren’ of ‘een display ophangen’. Het gaat erom wat je met je AV wilt bereiken. We leven in een wereld waarin alles met elkaar verbonden is, en op de ISE is het duidelijk: die ontwikkeling is nog lang niet ten einde.