Weer thuis, vol ideeën en inspiratie; ISE 2024

ISE 2024 zit er alweer op. In dit tweede en laatste verslag delen we nog een paar indrukken. Wat ons vooral opviel waren de ontwikkelingen in LED-schermen, de focus op duurzaamheid en de aandacht voor beter hybride vergaderen. 

Inclusief vergaderen is hot. En terecht, want voor fijn hybride samenwerken wil je dat iedereen in een meeting zich betrokken voelt. Microsoft speelde hier al goed op in door met Teams Front Row te komen, een nieuwe Teams-layout voor grote schermen die zorgt dat iedereen elkaar recht in de ogen kan kijken tijdens een hybride meeting in combinatie met het delen van content, wat online vergaderen eenvoudig en intuïtief maakt.

Front Row 21:9 

Op de ISE zagen we heel veel technologie die zorgt dat je meer uit de moderne Teams-functies haalt. Omdat Front Row het best tot zijn recht komt op een 21:9-scherm, tonen de meeste merken deze schermen prominent in hun stands. Ze zijn er in grote en kleine uitvoeringen, op een verrijdbare trolley of vast aan een wand, zodat je iedere vergaderruimte kan uitrusten met een scherm op maat. 

360 graden zicht. Of toch niet helemaal? 

Het uiteindelijke doel van al die technologie is om iedereen de meedoet aan een meeting, les of cursus hetzelfde gevoel van betrokkenheid te geven. Daarbij spelen niet alleen beeldschermen, maar ook camera’s een belangrijke rol. De 360-camera’s waar we eerder een artikel aan wijdden waren dus ook veel te zien op ISE, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Het viel ons op dat niet alle camera’s de volledige cirkel van 360 graden kunnen filmen maar bijvoorbeeld ‘slechts’ 315 graden. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij aanschaf en inrichting. 

LED is nog lang niet uit geïnnoveerd 

LED-technologie heeft de wereld veranderd en ieder jaar zien we weer nieuwe innovaties. We hadden het in ons vorige artikel al over de transparante LED-schermen. Ook een nieuwe techniek, de nieuwe COB LED, zien we steeds meer terugkomen; vlak afgewerkte schermen met een speciale coating, waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Ze gebruiken ook minder energie, een aspect dat tegenwoordig ook een belangrijke rol speelt in AV. 

Wat ons als professionals en AV-liefhebbers natuurlijk opvalt, is de spectaculaire schoonheid van de nieuwe generatie displays. De randen worden steeds dunner en met de komst van (zelfs) 5K-resoluties worden de beelden steeds levendiger en gedetailleerder. Ook de integratie met de rest van het interieur krijgt veel aandacht van de producenten. De tijden dat je in een hybride meeting gedwongen was met zijn allen naar een korrelig scherm te turen, waar een warrige bos draden uit hing is definitief voorbij. Ook in digital signage wordt het steeds makkelijker om de elektronica mooi in de binnen- of buiten-omgeving weg te werken, zelfs bij transparante displays. 

Integratie van AV oplossingen 

In ons vorige artikel hadden we het ook over software-integratie tussen AV-devices. We maakten ons wat zorgen over al die producenten die hun eigen netwerken, platformen en protocollen aan het lanceren waren en hoe we dat, bij het gebruik van devices van verschillende merken, moesten gaan combineren. 

Het lijkt erop dat de producenten deze zorgen serieus nemen, want we zagen bij onze rondgang over de beursvloer veel merken die investeren in ‘open API’s’, een technische term voor software die is gebouwd om naadloos samen te werken met andere platformen. AMX en Sony lopen hierin voorop. 

LED-walls… LED-walls overal… 

Eén zekerheid heb je, als je jaarlijks naar grote AV-evenementen gaat: ieder jaar worden de LED-walls groter. En ze staan overal waar je kijkt. Ze worden zo groot, in de meest uiteenlopende vormen, dat we ons als installateurs soms een beetje zorgen maken. Want hoe vervoer en installeer je deze enorme schermen (zie voor het verhaal van een heel bijzonder LED-scherm ons verhaal over het installeren van een LED-ring van 4 meter doorsnede)? 

Ook hierop hebben de makers wat bedacht, want de modulaire LED-schermen zijn in opkomst. De grote schermen worden daarbij niet meer als geheel geleverd, maar in modules die flexibel te koppelen zijn. Alle fabrikanten leveren de LED-modules inclusief de nodige materialen om de zij- en achterkanten, in welke vorm je ze ook opbouwt, netjes af te werken. 

Duurzaamheid en energiegebruik 

Zoals we al zeiden: energiezuinigheid is in alle sectoren steeds belangrijker, dus ook in AV. Philips lanceert als eerste een 65 inch-scherm met energielabel C. Dat is uniek in de AV-wereld. Maar duurzaamheid gaat verder dan energie besparen. Het circulair gedachtegoed wordt steeds belangrijker en we zien dus op bijna alle stands gerecycled plastic in behuizingen van allerlei apparaten. Op een hoger niveau zet Sony de toon met zijn ‘Road to Zero’-project. Zij zijn daarmee een van de eerste grote AV-makers die zichzelf concrete duurzaamheidsdoelen stelt. Bij Fidato juichen we dat toe en we hopen dan ook dat alle andere merken Sony daarin volgen. 

Vol inspiratie weer aan het werk 

Als je dit leest zijn wij weer thuis van vier lange dagen ISE in Barcelona en zijn we, vol nieuwe ideeën en inspiratie inmiddels weer aan het werk voor onze klanten. Nieuwsgierig geworden? We praten je graag bij.