Nieuwe stap in hybride vergaderen: 360° camera’s

In bijna iedere vergadering belt tegenwoordig wel iemand in, terwijl een aantal anderen op kantoor in een vergaderruimte zit. Maar lekker gaat het betrekken van alle deelnemers vaak niet. ‘Inclusief vergaderen’ is hiervoor de nieuwe oplossing. Maar hoe dan?

Wie kan zich werk nog voorstellen zonder hybride meetings? Het lukt traditionele vergadertechnologie echter vaak niet om de kloof tussen fysiek aanwezigen en remote deelnemers goed te overbruggen. Op afstand zie je de groep als geheel, maar de individuen blijven een ‘postzegel’. Gezichtsuitdrukkingen herkennen? Vergeet het maar. Sterker nog, je ziet meestal de zijkant van de deelnemers omdat die nauwelijks in de camera kijken. Je voelt je dus niet betrokken en er is nauwelijks sprake van echte deelname aan de vergadering.

Inclusief vergaderen

Het toepassen van 360 graden-camera’s is een veelbelovende oplossing voor dit probleem. Deze innovatieve techniek verandert de dynamiek van hybride meetings fundamenteel en betrekt iedereen bij het gesprek. Dat noemen we inclusief vergaderen. Deze innovatie laat zien hoe AV-technologie steeds weer stappen zet in het verbeteren van de manier waarop we communiceren en samenwerken.

Wat houdt 360 graden-technologie in?

360 graden-camera’s, ook wel ‘omnidirectionele camera’s genoemd, zijn geavanceerde camera’s die hun omgeving rondom vastleggen. In tegenstelling tot traditionele camera’s, die een beperkt gezichtsveld hebben, nemen deze camera’s gelijktijdig in alle richtingen met meerdere lenzen op. Die opnames vormen samen een panoramisch beeld voor een naadloze en volledige weergave van de volledige ruimte en, nog belangrijker, van alle deelnemers aan de vergadering.

Waar traditionele camera’s zich vaak concentreren op de spreker of een specifiek deel van de ruimte (waardoor je soms helemaal niet kunt zien wie er aan het woord is), zorgen 360 graden-camera’s ervoor dat ‘deelnemers op afstand’ het gevoel hebben dat ze er echt bij zijn. Alle deelnemers zijn in beeld alsof je zelf ‘aan de vergadertafel zit’.

Effectiever omgaan met tijd, talent en creativiteit

Zo zorgt 360 graden-technologie dat interactie en betrokkenheid in vergaderingen enorm toenemen en dat ze daardoor effectiever worden. Dit opent een hele nieuwe set mogelijkheden voor interactie en creatief samenwerken en maakt het nog makkelijker om volledig te profiteren van de zegeningen van thuis-, remote en hybride werken.

Dit profijt heb je al tijdens een ‘normale online vergadering’ maar nog meer bij brainstormsessies, trainingen of workshops: bijeenkomsten waar spontane interactie en inzet van alle aanwezigen cruciaal is voor succes. Doordat de kwaliteit van dit soort hybride sessies nog beter wordt, kun je nog efficiënter omgaan met je dure specialisten. Opleidings- en trainingssessies worden effectiever, waardoor je meer rendement haalt uit het (online) bij elkaar brengen van talent, ideeën en kennis.

Vergeet de integratie niet

Om 360 graden-technologie optimaal in te zetten, moet hij natuurlijk wel naadloos integreren met je bestaande vergader- en werkomgeving. Gelukkig zijn de meeste systemen daar goed op ingericht. Logitech biedt met Sight bijvoorbeeld een mooie, complete oplossing die integreert met zowel Teams als Zoom en Google Meet. Neat Center, een 360 graden-camera die verkocht wordt als aanvulling op bestaande Neat-systemen, ondersteunt Teams en Zoom. De SmartVision 60 van YeaLink, een geavanceerd device dat automatisch gezichten herkent en stemmen kan oppikken van 6 meter afstand, integreert volledig met Teams Rooms.

De meeste systemen kunnen ook met meerdere camera-units werken, die dan door de software slim met elkaar gecombineerd worden. Zo kun je ook hele grote ruimtes, of bijvoorbeeld een hele lange vergadertafel, perfect in beeld brengen.

Wil je een gedegen advies over het inclusief vergaderen met 360 graden camera’s? We helpen je graag. Neem contact op en we maken een afspraak.